Stal nierdzewna to jeden z najstabilniejszych chemicznie stopów. Nie reaguje z kwasami, nie rdzewieje i zachowuje swoje parametry nawet w skrajnych temperaturach. Jest to zasługą zawartego w niej chromu, który przy kontakcie z powietrzem wytrąca się ze stopu i formuje na powierzchni niezauważalną gołym okiem powłokę. Ochrania ona stal przed szkodliwym wpływem rozmaitych substancji chemicznych, a także polepsza jej odporność na nieprzychylne warunki. Dzięki tym właściwościom zbiorniki ze stali nierdzewnej są wykorzystywane w wielu obszarach przemysłu.

Zbiorniki stalowe w przemyśle kosmetycznym

Ze względu na fakt, że stal nierdzewna nie reaguje z związkami chemicznymi wykorzystywanymi w procesie wytwarzania kosmetyków, wykonane z niej zbiorniki są szeroko stosowane w tym przemyśle. Służą one zarówno do składowania sporych ilości gotowych mieszanek, jak i w procesie produkcyjnym. Wspomniane wcześniej właściwości sprawiają, że zbiornik nierdzewny jest również znakomitym rozwiązaniem dla branży chemicznej oraz zakładów produkujących i przetwarzających materiały opałowe.

Zbiorniki stalowe w sektorze spożywczym

Zbiornik nierdzewny jest często wykorzystywany w przeróżnych firmach z szeroko rozumianej branży spożywczej – w zakładach przetwórstwa lub placówkach gastronomicznych. W browarach, piekarniach czy gorzelniach nagminnie spotyka się zbiorniki fermentacyjne także wyprodukowane z tego materiału. Oferta firm zajmujących się produkcją zbiorników ze stali nierdzewnej cieszy się powodzeniem w sektorze spożywczym w głównej mierze dlatego, że na tego typu pojemnikach nie powstaje nalot, który mógłby sprzyjać skażeniu ich zawartości bakteriami czy dzikimi drożdżami.