Jeśli chcesz kupić sok z kapusty, koniecznie sprawdź superbutelki.pl/pl/c/Soki/118.

Produkty fermentowane po latach zapomnienia znowu wracają do naszego menu. Do kapusty i buraków dołączają także inne, dotychczas mniej lubiane warzywa i owoce. Kiedy piszemy o leczniczych atutach fermentowanej żywności nie sposób pominąć także napojów takich jak kwas chlebowy, kefir albo różnego typu zakwasy i soki z kwaszonych warzyw. Szczególnie te ostatnie są warte uwagi – pozwalają łatwo i szybko wprowadzić do naszego ciała substancje niezastąpione dla jego poprawnego funkcjonowania.

Jakie składniki zawiera sok z kiszonej kapusty i buraków?

Sok z kiszonej kapusty to napój zawierający multum związków wpływających dobroczynnie na nasze zdrowie. Kluczowym komponentem są bez wątpienia bakterie kwasu mlekowego odpowiadające za fermentację. Sok z buraków, kapusty bądź pozostałych kwaszonek to również skarbnica witamin. Godna uwagi jest głównie wysoka zawartość kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – już pół szklanki tego napoju ma jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek warto też pić ze względu na zawartość witamin z grupy B, witaminy P i K oraz wysokie nasycenie solami mineralnymi.

Sok z kiszonej kapusty – dlaczego warto go pić?

Sok z kiszonych kapusty, ogórków i buraków, ze względu na zawartość bakterii fermentacji mlekowej pożytecznie oddziałuje na naszą odporność oraz pracę jelit. Na domiar tego nagromadzenie witamin poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejszają objawy cukrzycy, depresji i szkorbutu, a także pomagają radzić sobie ze zmęczeniem fizycznym i psychicznym. Po kiszonki powinny ponadto sięgnąć ludzie zmagający się z chorobami układu pokarmowego, jak przykładowo niestrawność lub wrzody dwunastnicy. Działają one także osłonowo podczas terapii antybiotykami i wzmacniają apetyt.

Nasze dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]