Chcesz zamówić ekologiczną kapustę kiszoną? Sprawdź https://artmankiszonki.pl/pl/c/Kapusta-kiszona/14.
Specyficzny smak białej kwaszonej kapusty jest integralną częścią środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona elementem licznych dań i przeciętny Polak stosunkowo często kładzie ją na stole. I bardzo dobrze, bo kiszona kapusta to wyjątkowo zdrowe pożywienie.
Liczne składniki odżywcze i witamina K – co znajdziesz w kapuście kiszonej?
Kapusta kwaszona, czy też kiszona, bo te dwa określenia stosuje się zamiennie, to jeden z tych wyrobów żywnościowych, które wynaleziono na skutek szukania przez człowieka sposobu na dłuższe przechowywanie pokarmów. Drobno poszatkowane liście białej kapusty stają się przydatne do spożycia przez wiele miesięcy w efekcie wystawienia na działanie fermentacji mlekowej. Niegdyś konsumowanie kapusty kiszonej pozwalało dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych i witamin, których zdobycie zimą było znacznie bardziej skomplikowane niż współcześnie. A należy zaznaczyć, że w kapuście kiszonej jest mnóstwo substancji koniecznych dla właściwego działania ludzkiego organizmu. To świetne źródło witaminy C, która podnosi odporność na przeziębienia, witaminy K wzmacniającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz mającej między innymi właściwości przeciwbólowe i przeciwgrzybicze, a także witaminy A. W produkcie tym znajdują się także inne konieczne dla ustroju witaminy, a więc te z grupy B (przykładowo B1, B5, B12). Prócz tego, kwaszona kapusta to źródło między innymi magnezu, błonnika pokarmowego oraz żelaza. Zarazem to pożywienie o niskiej wartości kalorycznej, dlatego poleca się jego konsumpcję osobom pragnącym odchudzić się.
Kapusta kwaszona – w dodatkach i w krokietach
Kapusta kiszona na naszych stołach pojawia się jako bazowy składnik potraw, jak i jako przystawka do nich. Na surowo najczęściej je się ją jako surówkę z tartą marchewką i cebulką, która pasuje do dań z kartofli oraz ryb, a niekiedy na słodko – oprószoną łyżeczką cukru. To też składnik, który cudownie harmonizuje z grzybami i czerwonym mięsem, więc używa się jej w farszu do łazanek, pierogów i pasztecików. Naturalnie, bez kwaszonej kapusty nie mielibyśmy najlepszych polskich dań jak góralska kwaśnica, kapuśniak albo bigos.
Generalnie każdy szef kuchni posiada swój sposób na kwaszoną kapustę, lecz w dzisiejszych czasach coraz rzadziej kisi się ją w domu, ponieważ nie ma już konieczności gromadzenia artykułów spożywczych na okres zimy. Kapustę kwaszoną w niewielkich oraz większych pojemniczkach bez trudu kupić można w dowolnym sklepie, a nawet można złożyć na nią zamówienie online. Polscy producenci mają w swojej ofercie również kapustę kiszoną z certyfikatem eko.
Nasze dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]