Dowiedz się, gdzie zamówić zdrową żywność, wejdź na artmankiszonki.pl.
Od prężnego rozkwitu przemysłu żywieniowego, który daje się zauważyć od początku XX wieku, artykuły spożywane przez nas codziennie zaczęto często wypełniać różnorodnymi związkami wydłużającymi ich świeżość. Jednak wraz z dojrzewającą świadomością odbiorców odnośnie tego, co jedzą i jakie może to wywoływać konsekwencje dla ich zdrowia, ostatnio coraz chętniej poszukują oni wyrobów wytworzonych z żywności eko.
Żywność eko – znikoma zawartość metali ciężkich, azotynów i azotanów
By konkretny wyrób trafiający na półki sklepowe w naszym kraju mógł tytułować się „eko”, musi spełnić wiele przesłanek. Żywność ekologiczna i artykuły z niej sporządzone muszą pozyskać stosowne certyfikaty nadawane przez wskazane do tego instytucje. Głównym jednak cechą spożywczych produktów eko jest to, iż użyte do ich przygotowania warzywa oraz owoce hodowano według najważniejszych obostrzeń rolnictwa ekologicznego. To oznacza, że rolnicy nie wykorzystywali chemicznych pestycydów ani nawozów, które mogłyby mieć niekorzystny wpływ nie tylko na samopoczucie ludzi, ale które także są zagrożeniem dla ekosystemu. Niektóre bowiem nawozy zatruwają wody powierzchniowe czy powodują zakwaszenie gleby, a natryski pół syntetycznymi pestycydami nieraz są powodem śmierci pożytecznych pszczół. Z kolei ekologiczna uprawa powoduje, że rośliny mają wielokrotnie niższą zawartość metali ciężkich, azotynów oraz azotanów, a to oznacza, iż mniej tych niezdrowych związków przeniknie do ustroju ich konsumentów.
Jak musi być oznakowana eko żywność?
Przetwory eko podlegają nieustannemu nadzorowi we wszystkich fazach produkcji, w tym też w trakcie transportu oraz składowania. Co kluczowe, jeżeli artykuł spełnia kryteria, jego wytwórca nie licząc rutynowych informacji między innymi o temperaturze przechowywania, masie netto, miejscu produkcji ingredientów, wartościach odżywczych i terminie trwałości, musi również bezwzględnie wskazać numer identyfikacyjny jednostki certyfikującej niniejszy artykuł i umieścić logo produkcji ekologicznej Unii Europejskiej, a więc listek ułożony z gwiazd. Wypatrując ekologicznych przetworów powinno się więc czytać wnikliwie etykiety produktów, a zamawiając je online w sklepie producenta sprawdzić, czy zamieścił on na stronie informację o uzyskanych certyfikatach.
Nasze dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]